Livet efter trauma

 

Föreläsning om att tillfriskna från PTSD.

 

 

1981 utvisades jag från militärdiktaturens Argentina efter en sjuårig fängelsevistelse. Mitt ”straff” på åtta månaders fängelse för olaga vapeninnehav och subversion hade avtjänats många år tidigare. Även detta straff var en del av ett politiskt drama: min advokat mördades, domaren besköts, hela rättsystemet sattes ur funktion. Jag visste inte om och när jag skulle friges. 30 000 av mina kamrater mördades, några var mina nära vänner.

Under fängelsetiden fick jag utstå år av isolering samt fysisk och psykisk tortyr.

Det var inför en muntlig redovisning på juristlinjen vid Stockholms universitet som jag förstod att något inte var som det skulle med min mentala hälsa. Jag hänvisades till Röda Korsets Center för torterade flyktingar, där behandlades jag för PTSD i flera år.

Mina föreläsningar har genom åren handlat om hedersvåld och mänskliga rättigheter. Sällan har jag berättat om mina svårigheter att komma tillbaka till livet efter så många år av nära kontakt med döden och traumatiserande upplevelser.

Flera personer som på olika sätt arbetar med flyktingar, men även professionella som kommer i kontakt med människor som diagnosticerats med PTSD av andra skäl, har efterfrågat en föreläsning som berör min egen historia, behandling och mitt tillfrisknande.

Nu har jag strukturerat upp en föreläsning som försöker belysa framgångsfaktorer och hinder, en väg bort från traumat, ur ett personligt perspektiv.

 

För att boka föreläsningar eller utbildningar kan du nå mig på eduardo@grutzky.com.

Mobil: 070-5551993