Nawal och jag


Nathan Sachar skrev i Dagens Nyheter att väldigt få kvinnor utanför hans omedelbara intima krets hade väckt såna känslor hos honom som Nawal El-Saadawi.

Jag måste erkänna att jag inte hade läst Nawals böcker innan jag träffade henne. Mitt möte med Nawal var ett möte med en politisk aktivist, en människorättskämpe, en feministisk gestalt, en kontroversiell politiker, men inte en författare med fyrtiofem romaner bakom sig.

Det var först under ett möte med Svenska PEN som jag hörde några av hennes texter framförda av en skådespelerska. Ett tiotal författare lyssnade.  Nawal lyssnade själv till ljudet av sin egen text på ett främmande språk och njöt uppenbarligen av att försöka navigera i berättelsen. Trots avståndet mellan språken verkade hon förstå vilken del av historien som lästes upp.  När jag hörde texten förstod jag omedelbart hennes litterära storhet.

Ändå kommer jag resten av mitt liv att minnas henne på grund av hennes oerhört invecklade personlighet, från hennes divafasoner till hennes genialiska formuleringar som fick en och annan med kulturrelativistiska tendenser att nästan kvävas av sin egen tunga.

Nawal lämnar ingen oberörd. Vi redigerar nu en intervju som jag gjorde med henne exklusivt för ALMAeuropa.  Intervjun kommer i sin helhet att läggas ut på vår hemsida.  Där uttalar hon ett entydigt stöd för förbudet av slöjan på barn i skolmiljö.

Trots att Nawal har rest över hela världen och även har bott i väst i olika omgångar uttrycker hon ofta en charmig förvåning varje gång hon möter det faktum att man inte nödvändigtvis blir arresterad varje gång man skriver en bok.

Nawal, Cecilia och jag åt middag med en känd svensk författare som berättade att hans bok en gång hade blivit sågad av kritikerna. Då frågade Nawal:

”And did you go to jail?”

När jag berättade för henne att jag hade suttit i fängelse i Argentina frågade hon, med stort intresse:

”Och i vilka andra länder har du varit i fängelse? ”

Som om att bli arresterad och sitta i fängelse skulle vara nästan ett normaltillstånd för en tänkande person.

Nawal  har åsikter om allt : från hur man äter ostron till varför Bush och Osama bin Laden är allierade.

Hennes oförglömliga föreläsning på Södra Teatern kommer i valda delar att läggas ut på hemsidan. Jag hoppas att vi ska kunna visa scenen som utspelade sig efter föreläsningen när publiken, framför allt unga kvinnor med arabiskt ursprung och även män, trängdes framför henne, bugade och lämnade blommor. De hälsade på den gamla kvinnan och många av dem som kom för att visa sin uppskattning var personer som berättade att Nawal hade varit deras inspiration i livet.  Hon behandlades som en kunglighet. När vi skulle iväg från Södra Teatern sprang de efter taxin där hon satt, vinkade och skrek efter henne.

Det var rena rock’n’roll.

Eduardo Grutzky

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *